Computer en

laptop reparaties

  • Regio Deventer & Zwolle

Problemen met uw wifi

Wie kent het niet: je zit thuis te internetten op je laptop, tablet of smartphone, maar je wifisignaalsterkte is zwak of de internetverbinding valt weg.
Wat kun je doen tegen deze ergernis?
Een zwak signaal kan ontstaan, omdat je last hebt van de draadloze netwerken van de buren of het signaal moet binnenshuis door allerlei muren en verdiepingen heen.
Je kunt natuurlijk een betere router kopen. Ook is het belangrijk waar je de router neerzet. Een draadloze verbinding werkt het best als er niets tussen de computer en router staat.
Metalen oppervlakten, ramen, muren of vloeren van gewapend beton maken de verbinding langzamer.
Ook kun je het draadloze signaal versterken met een wifi-repeater of je kiest een ander kanaal.
Via je computer kun je in de webinterface van je router een ander kanaal instellen zodat je minder last hebt van het draadloze netwerk van de buren, draadloze babyfoons of alarmsystemen.

slechte wifi

Wifi kanaal veranderen

Om de draadloze verbinding te verbeteren kun je een vrij kanaal kiezen. Veel routers staan op een standaardkanaal ingesteld.
Als iedereen op hetzelfde kanaal zit, verstoor je elkaars draadloze signaal. De verbinding raakt overbelast en wordt traag.
Je kunt in je computer handmatig een ander kanaal kiezen op de configuratiepagina van de router. Er is keus uit dertien kanalen.
Zoek een kanaal dat vrij is of minder druk belast. Zorg ook dat op de kanalen ernaast geen sterke zenders zitten.
Je kunt de kanaalsterkte vaststellen door handige hulpmiddelen - zoals de gratis app Wifi Analyzer (alleen geschikt voor Android mobieltjes) - te downloaden in de Play Store.
Zo kun je zien welke kanalen je buren gebruiken. Apple laat dit soort handige apps niet toe in de App Store. Voor Windows en Mac OS is er bijvoorbeeld inSSIDer van Metageek.
Je kunt de prestaties van je draadloze netwerk meten via de website Speedtest.net.

stel het wifi kanaal in

Router vervangen

Soms kan het nodig zijn om de huidige router te vervangen voor een beter exemplaar, dit is echter niet bij elke provider aan de orde.
Stel u bent klant van Ziggo, Kpn, Tele2 etc.. dan heeft u een modem met ingebouwde router in bruikleen. Dit modem hoort bij uw aansluiting en kunt u derhalve niet zomaar vervangen.
Het is echter wel mogelijk om een losse router toe te voegen en vervolgens de (draadloze) router functie in het modem uit te schakelen zodat al het verkeer via de nieuwe router loopt.

experia box

2,4 of 5 Ghz?

Wifikanalen maken gebruik van twee verschillende frequenties: 2.4 gigahertz of 5 gigahertz.
Op de 5GHz-frequentie die alleen werkt met nieuwste laptops, computers en tablets heb je minder last van babyfoons of draadloze alarmsystemen. Deze bandbreedte is minder druk bezet dan de 'oude' 2.4GHZ. De verbinding is sneller en stabieler, maar het signaal gaat ook minder goed door muren en vloeren heen.
In een huis met meerdere verdiepingen werkt de 5GHz-frequentie minder goed dan de 2.4 GHz. De 2.4GHZ-frequentie werkt met alle apparaten ook met oude computers.
Verder hangt de ontvangst van het signaal af wat voor soort ontvanger er in je computer, smartphone of tablet zit. Je ziet dat een laptop langer bereik houdt met een draadloze verbinding dan een smartphone. Dat ligt aan de interne antenne in het apparaat. Daar heb je als gebruiker niet echt invloed op.

dual band wifi

Wifi repeater

Range extenders, ook bekend als wifi-repeaters: deze vergroten het bereik van je wifisignaal. Dit kleine apparaatje stop je in het stopcontact op een plek in huis waar het draadloze signaal minder wordt. De wifi-repeater is een soort tussenstation: het pakt het draadloze signaal op en versterkt het wifisignaal en stuurt het signaal door.
Aangezien een repeater de internetsnelheid drastisch verlaagd en storingsgevoelig is maken wij van Computer service Deventer nooit gebruik van deze apparaatjes.
De voordelen zijn de lage prijs en snelle installatie, maar deze wegen niet op tegen de nadelen.
Wij staan garant voor service en zijn er niet bij gebaat dat u als klant na een week terugbelt omdat de wifi problemen nog niet zijn opgelost.

wifi repeater

Internet en tv over het stroomnet

Tegenwoordig maakt men ook veel gebruik van zogenaamde internet over stopcontact adapters, ook wel bekend als powerline, Devolo etc.
Bij de grotere providers worden deze adapters vaak kosteloos meegeleverd om zodoende een tv of pc aan te sluiten op de slaapkamer.
Een powerline adapter is een klein apparaatje waarmee een computernetwerk via het stroomnetwerk loopt. Je hoeft geen draden door je huis te trekken, maar via je stopcontact wordt het internetsignaal doorgestuurd.
Hier ontstaat echter ook direct het probleem, de adapters zijn zeer storinggevoelig....Stel u kijkt een voetbalwedstrijd en plots bevriest het scherm...F12 foutmelding, start de ontvanger opnieuw op.
Uiteraard zit niemand hier op te wachten, in sommige huishoudens werken de adapters naar behoren, dit is geluk.
Wij vervangen dagelijks dergelijke adapters door een degelijke internetkabel zodat de klant krijgt waarvoor deze betaald, namelijk storingsvrij tv kijken.

Neem ook eens een kijkje op de pagina bekabeling trekken in de woning en kantoor

powerline adapter

Extra router op bovenetage

Indien het wifi signaal op de bovenetage / zolder niet toereikend is zijn er diverse oplossingen.
Dit slechte signaal kenmerkt zich door traag inladen van websites of haperende filmpjes op de telefoon / tablet en kan zeer frustrerend werken.

Een oplossing wat blijvend goed werkt is een extra router op de bovenverdieping plaatsen, dit is de oplossing welke wij doorgaans toepassen.
Wij bekijken of er een mogelijkheid is om een utp kabel naar boven te trekken en plaatsen vervolgens een extra router zodat er een sterk signaal ontstaat.
De voordelen zijn:

  • Relatief goedkope oplossing
  • Niet overal apparaten in het stopcontact (repeaters etc..)
  • Zeer sterk signaal in bv slaapkamer

Neem gerust eens contact op om de mogelijkheden te bespreken, Uiteraard is alles vijblijvend.


Contact opnemen