Computer en

laptop reparaties

  • Regio Deventer & Zwolle

Een trage laptop

Ook zo geirriteerd door het lange wachten ? Het opstarten van de laptop (of pc) duurt dermate lang dat u ondertussen maar koffie gaat zetten?

Dit is een vaak gehoord verhaal, en als de laptop dan is opgestart werkt deze nog steeds langzaam, u start de internet browser op en er gebeurt niets, u klikt nog een keer en na een aantal seconden openen er plots twee schermen.

trage computer

Wat kun je hier nou aan doen?

Allereerst wat uitleg over een laptop:
Een doorsnee laptop heeft t.o.v een desktop pc vaak een kleinere processor, de goedkope uitvoeringen hebben bijvoorbeeld een Celeron processor, dit is een zeer lichte uitvoering.
De iets betere laptops (€ 400 - 600,-) beschikken over een dualcore wat de snelheid al wat opschroeft.

Dan is er ook nog het beperkte geheugen, bij oudere laptops zal dit doorgaans 2 GB zijn en de nieuwere types circa 4 GB.
De duurdere klasse beschikt vaak over 6 tot 8 GB en een goede processor wat uiteraard een stuk vlotter werkt.

Invloed van software

Tevens is de geinstalleerde software (de programmas's) van invloed, vooral de software die gelijk met Windows opstart, Als Windows start dan komt ook direct de antivirussoftware in werking net als Windows update, Firewall, Wifi verbinding enz..

Uiteraard zijn sommige programma's nodig voor een goede werking maar lang niet alle, stel u installeert Tomtom home, een programma om de navigatie te updaten, vervolgens start dit programma altijd gelijk op met Windows wat geheugen en andere resources neemt.
Uiteraard zijn dit slechts een aantal simpele voorbeelden maar in de praktijk starten er zeker 5 programma's op welke eigenlijk niet altijd actief hoeven te zijn. (hoe vaak per jaar update u bijvoorbeeld uw Tomtom?)

taakbeheer
Voorbeeld van Windows taakbeheer

De computer opschonen

In dit gedeelte zullen we proberen het systeem (lees Windows) iets te versnellen.
Mensen vragen weleens: Ik heb heel veel foto's op mijn laptop staan, heeft dit invloed op de snelheid?

Antwoord: Nee, foto's, muziek, films enz. hebben geen invloed op de snelheid, mits de hardeschijf maar niet volledig wordt gevuld.
Dit controleert u via de optie MIJN COMPUTER, daar ziet u de vrije ruimte op de C-schijf, het balkje mag niet rood gekleurd zijn ter indicatie dat er weinig ruimte over is.

vrije schijfruimte
Voorbeeld van vrije schijfruimte, let op de rode balkjes

Met dit in gedachte gaan we Windows eens flink op de schop nemen, allereerst gaan we Ccleaner downloaden, dit is een hulpprogramma om de schijf op te ruimen en inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt op uw pc.
Ccleaner kunt u hier downloaden (Opent in een nieuw scherm)

Uiteraard kiezen we voor de optie FREE (gratis) want we blijven Nederlanders, dit betreft geen probeerversie maar een volledig werkend programma.De betaalde versie is alleen wat uitgebreider.
Als de download gereed is kunt u het programma installeren, ik neem aan dat dit wel lukken zal.
Vervolgens kunt u via het aangemaakte icoon op het bureaublad het programma starten en ziet u een soortgelijk scherm.

Ccleaner
Voorbeeld van Ccleaner startscherm, afhankelijk van de versie kan het scherm licht afwijken

Nu kiezen we voor GEREEDSCHAP en dan PROGRAMMAS DEINSTALLEREN zodat we ongebruikte software gaan verwijderen.

Ccleaner
Déinstallatie van software

In de lijst ziet u alle software welke op de laptop is geinstalleerd, wat u hier kunt verwijderen is per systeem verschillend, spelletjes welke u niet meer gebruikt kunnen er bijvoorbeeld af, is de Tomtom pas geupdate dan kunt u het programma ook wel verwijderen.

Stel u hebt een nieuwe HP printer maar de 'oude' Canon printer staat ook nog in de lijst dan mag die er ook af, uiteraard is dit per laptop verschillend.
De vuistregel is: Indien u niet weet waar het programma voor dient, verwijder het dan ook niet.

Stap 2 is kijken wat er allemaal automatisch opstart bij het inschakelen van Windows, kies de optie OPSTARTEN.

Ccleaner
De optie opstarten

Deze optie is voor de wat gevorderde gebruiker, Indien u hier een waarde uitschakeld dan zal het programma niet meer automatisch starten.
Wilt u bijvoorbeeld niet dat Dropbox zelf opstart? dan kunt u de waarde uischakelen. (u kunt Dropbox voortaan zelf starten via het icoon op het bureaublad)

Stap 3 is alle tijdelijke bestanden verwijderen, net als de prullenbak leegmaken enz.

Ccleaner
De optie cleaner

Als u bijvoorbeeld een afbeelding bekijkt op internet of een programma installeerd dan maakt Windows een geschiedenis aan of tijdelijke bestanden, deze zijn verder niet meer van nut dus mogen opgeschoond worden.

Wilt u bijvoorbeeld niet dat de internetgeschiedenis wordt verwijderd (de bezochte websites) dan haalt u het vinkje weg, dan wordt deze stap overgeslagen.
Nadat de gehele schijf is doorzocht op onnodige bestanden kiest u SCHOONMAKEN, nu zullen de bestanden verwijderd worden.

Stap 4 is het register opschonen, indien u een programma verwijderd blijven er altijd fragmenten achter in het register, deze worden opgespoord en verwijdert.
Kies voor de optie REGISTER en vervolgens SCANNEN OP FOUTEN.

Ccleaner
De optie register opruimen

Als het scannen naar fouten afgerond is kiezen we voor HERSTEL GESELECTEERDE FOUTEN zodat de problemen in het register worden hersteld.
Soms is het nodig om stap 4 een aantal keren achter elkaar te herhalen om alle fouten te herstellen..!

Dit waren zo een beetje de basisstappen in Ccleaner, indien u wat meer gevorderd bent in Windows kunt u al naar gelang natuurlijk meerdere onderdelen uitschakelen maar wees wel voorzichtig.

Services uitschakelen

Op de achtergrond van Windows lopen ook een groot aantal services mee, dit varieert van antivirus tot het synchroniseren van de klok, sommigen kunnen uiteraard ook weer worden uitgeschakeld om de prestaties positief te beinvloeden.
Klik op de startknop, u ziet daar nu een zoekveld tevoorschijn komen, hier typt u SERVICES.MSC en het programma SERVICES komt in beeld, nu kunt u het programma openen door er op te klikken.

Services
De optie services opzoeken in het zoekveld
Services
Dubbelklik om services te openen

Na het openen ziet u een hele lange lijst met allerlei moeilijke termen, laat u hier niet door afschrikken want u kunt niet per ongeluk iets verwijderen.
Wat u hier kunt uitschakelen is ook weer per laptop / pc verschillend maar ook hier geldt Weet je niet wat het is? blijf er dan vanaf
Als voorbeeld zal ik Nero update uitschakelen, deze service start automatisch op en zorgt er onder andere voor dat Nero up to date blijft, echter als u Nero handmatig opstart worden er ook allerlei zaken bijgewerkt, En hoevaak branden we tegenwoordig nog een cd'tje ?

Scroll in de lijst naar beneden tot u Nero update ziet en dubbelklik hierop, er opent nu een extra schermpje.

Nero update
Nero update service

Allereerst drukken we op de knop STOPPEN om de service te stoppen, vervolgens ziet u een veld met de tekst AUTOMATISCH VERTRAAGD STARTEN, klik hier op en kies de optie UITGESCHAKELD.
vervolgens kiest u TOEPASSEN ter bevestiging en OK om het veld te verlaten, nu zal deze service niet meer automatisch opstarten.

U kunt uiteraard een beetje 'spelen' met de instellingen, indien u een service uitschakelt dan kunt u dit opschrijven, mocht na het opnieuw opstarten de laptop niet naar behoren werken dan kunt u de service weer inschakelen.

Zoals u zult merken zal de laptop iets sneller reageren maar verwacht er geen wonderen van, u kunt nog overwegen om een recovery uit te voeren, dit betekent dat u de laptop terugzet naar de fabrieksinstellingen.
Dit heeft echter ook weer nadelen: U dient overal een backup van te maken aangezien deze tijdens een recovery worden gewist.
Voor meer informatie zie onze workshop zelf een backup maken

Een echte oplossing voor de trage laptop

Om een pc of laptop echt sneller te maken zou u kunnen kiezen voor een ssd schijf, dit is een vervanger voor de huidige hardeschijf.
In de ssd zitten geen bewegende delen en de schrijf / lees snelheid ligt ca 10x hoger dan bij de gangbare schijven.

ssd
Voorbeeld van een ssd schijf

Indien u een ssd laat plaatsen dan is het wel verstandig om ook Windows opnieuw te installeren, sommige bedrijven kopïeren de gehele inhoud van de oude naar de nieuwe schijf wat betekent dat ook eventuele virussen en malware meegaan naar de nieuwe ssd.

De voordelen:

  • Zeer snel opstarten en werking van Windows
  • geruisloos
  • schokbestendig

De nadelen zijn:

  • Relatief duur vergeleken met een harde schijf
  • Kleinere opslagruimte

Wij bieden bijvoorbeeld een 256 GB ssd aan inclusief montage en Windows installatie voor € 110,-

U zult denken is 256 GB wel genoeg? ik heb nu een 1 TB harddisc !, Dat is inderdaad zo maar uw besturingsysteem en officepakket en antivirus heeft hooguit 60 Gb nodig, dan is er nog steeds ca 200 GB over voor opslag.
De meeste gebruikers hebben tegenwoordig een externe hd of nas voor opslag van foto's en muziek.
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen via het contactformulier


Contact opnemen